Blagi pad industrijske proizvodnje u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. децембар 2010.
BEOGRAD, 29. decembra 2010. (Beta) - Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru je bila za pola procenta manja nego u istom mesecu 2009. dok je u odnosu na prosek 2009. bila veća za 10,3 odsto, saopštio je u sredu Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-novembar ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 3,2 odsto, objavio je na konferenciji za štampu RZS.

Posmatrano po sektorima, u novembru su rast na godišnjem nivou ubeležili sektor vađenje ruda i kamena, od četiri odsto, i sektor prerađivačke industrije, od 2,1 odsto, a pad je imao sektor proizvodnje i distribucija struje, gasa i vode, od 11,4 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je u novembru ove u poređenju sa novembrom prošle godine pad proizvodnje registrovan kod kapitalnih proizvoda, od 15,9 odsto, i energije, od 8,9 odsto. Rast je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, od 6,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, od 5,2 odsto, i intermedijarnih proizvoda, osim energije, od 3,3 odsto.


Извор[уреди]