Bivši predsednik Srbije Milutinović stigao u Beograd

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. februar 2009.
Beograd/ Srbija (Beta) - Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović izjavio je večeras po sletanju na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" da je veoma srećan što se konačno vratio u Beograd.

"Vrlo ste me obradovali, pogotovo samog sebe što smo ovde. Hvala vam svima što se došli. Hvala svima koji su verovali u moju nevinost, posebno porodici, mom advokatskom timu, prijateljima i poznanicima", kratko je rekao Milutinović novinarima.

Bivši predsednik Srbije dodao je da je ne želi da komentariše presude ostalim osuđenima pred Haškim tribunalom i dodao da je veoma umoran.

"Osećam se dosta umorno i izmešanih osećanja", rekao je Milutinović i dodao da se nada da će novinari razumeti da sada želi da se pridruži svojoj porodici.

Posle toga Milutinović je ušao u crni "audi A8" i otišao sa aerodroma "Nikola Tesla".

On je u pritvoru Tribunala bio od januara 2003. kada se dobrovoljno predao, a u međuvremenu je nekoliko puta privremeno bio na slobodi u Srbiju.

Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija (Iain Bonomy) juče je presudilo da Milutinović nije kriv za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova od marta do juna 1999. godine.

Za te zločine, Tribunal je na po 22 godine zatvora osudio potpredsednika bivše Savezne vlade Nikolu Šainovića, generala Vojske SRJ Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića.

Generali Dragoljub Ojdanić, koji je u to vreme bio načelnik Generalštaba Vojske SRJ, i Vladimir Lazarević proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje prisilnog premeštanja i deportacije, i osuđeni su na po 15 godina zatvora.== Извор ==