Biblijski rukopisi iz Damaska na izložbi

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. октобар 2011.
Јерусалим-  (Beta-AP) - Dragoceni biblijski rukopisi jevrejske zajednice u Damasku u sredu su nekoliko sati bili izloženi u Jerusalimu, nudeći uvid u zbirku čije su knjige prenete tajno u Izrael pre nestanka drevne zajednice krajem 20. veka.

Knjige izložene u sredu čuvaju se u izraelskoj Nacionalnoj biblioteci. Zbog njihove bezbednosti i očuvanja, većina dokumenata iz zbirke do sada je bila izložena samo jednom, takođe na nekoliko sati, pre više od jedne decenije.

U zbirci je 11 knjiga. Tri knjige, uključujući najstariju i najznačajniju u kolekciji, iznete su iz skladišta biblioteke i izložene tokom jednog simpozijuma u sredu uveče.

Rukopisi na pergamentu stari su između 700 i 1.000 godina i napisani su na Bliskom istoku i u Evropi. Među njima su pedantni hebrejski rukopisi i ilustracije mastilom i zlatnim folijama. Na nekim rukopisima je komplikovana mikrografija - ukrasi od više hiljada sićušnih hebrejskih slova.

Nijedan rukopis nije napisan u Damasku, već je vekovima čuvan u sinagogama u tom gradu. Knjige su poznate pod zajedničkim imenom "Krune Damaska". Reč "kruna" se na hebrejskom jeziku koristi kao naziv za posebno značajne biblijske rukopise.

Извор[уреди]