Bezakonje i kriminal glavni uzroci krize

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

4. август 2011.
Берлин-  (Beta) - Komandant KFORa, nemački general Erhard Biler ocenio je da su odsustvo pravne države i snažne kriminalne strukture glavni uzrok sadašnje krize na severu Kosova.

Biler je za nemački dnevnik Tagešspigel rekao da je na severu Kosova odavno trebalo uspostaviti pravnu državu.

„To je jedan od uzroka problema. Isuviše dugo je dopuštano da se ovde formiraju radikalne strukture. To su u prvom redu veoma jake kriminalne strukture, koje su multietnički izgrađene - one su i kosovsko-albanske i kosovsko-srpske“, rekao je Biler.

„Upravo tim strukturama, radikalnim i kriminalnim, stalo je da zadrže moć. Reč je o novcu i oni su ti koji su danas glavni na severu“, rekao je Biler.

Prema njegovim rečima, te strukture upravljaju i naoružanim snagama i finansiraju ih, a one rukovode i barikadama i plaćaju ljude koji na njima stoje. „U osnovi, oni su od miroljubivih stanovnika na severu napravili svoje taoce“, rekao je nemački general.

Biler je ocenio da je i u interesu Srbije da situacija na severu Kosova ostane mirna, i dodao da veruje da su i Beograd i Priština i međunarodna zajednica veoma zainteresovani da se dijalog nastavi i da se, kao preduslov za to, trenutne napetosti smire.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg