Bez pružanja satisfakcije žrtvama nema pomirenja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. октобар 2010.
ZAGREB, 16. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je u subotu svoju podršku Koaliciji nevladinih organizacija iz regiona koja se zalaže za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Josipović je na otvaranju Sedmog regionalnog foruma za tranzicionu pravdu rekao da je ideja formiranja REKOM-a zapravo deo napora koju svi u regionu moraju da učine, kako bi žrtve dobile satisfakciju. "Žrtve žude za pravdom i kod njih nema mržnje", kazao je predsednik Hrvatske i ocenio da bez kažnjavanja krivaca za zločine i bez pružanja satisfakcije žrtvama neće biti pomirenja u regionu.

"Svaki zločin treba da bude rasvetljen, počinitelji moraju da budu kažnjeni, a žrtve zaslužuju satisfakciju", poručio je Josipović i dodao da je glavna politika koju zagovara "politika pomirenja".

Koaliciju za REKOM čini oko 1.000 nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona bivše SFRJ, koje se zalažu za uspostavljanje te komisije. Oni će u junu 2011. godine vlastima u regionu predate predlog modela buduće komisije i milion potpisa građana iz regiona koji zahtevaju da se REKOM ustanovi.


Извор[уреди]