Bez osude genocida novi udarac preživelima iz Srebrenice

Извор: Викиновости31. март 2010.
SARAJEVO, 31. marta 2010. (Beta) - Predsednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović izrazila je u sredu bojazan da je Srbija usvojila deklaraciju o Srebrenici bez reči "genocid" samo da bi dobila "zeleno svetlo na putu ka EU".

Mehmedovićeva je agenciji Beta rekla da žrtve "srebreničkog genocida nemaju ništa od usvojenog dokumenta u Skupštini Srbije ako na njega bude samo prašina padala i ako optuženi za ratne zločine, a najpre Ratko Mladić, nastave slobodno da žive".

"Veće pitanje je kako će se sprovoditi ono što je u tom dokumentu navedeno. Hoće li Srbija uhapsiti optužene za ratne zločine a najpre Ratka Mladića, hoće li uistinu poslati poruku o osudi ratnih zločina ili će ovaj dokument ostati samo mrtvo slovo na papiru bez ikakve akcije", rekla je ona.

Društvo za ugrožene narode za BiH smatra da je usvajanje deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije bez kvalifikacije genocida novi udarac preživelim žrtvama genocida.

"Smatramo da je licemerno osuditi zločin na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde bez objašnjenja šta je u presudi rečeno", saopštila je predsednica Društva za BiH Fadila Memišević.


Извор[уреди]