Bez dogovora Srbija i Kosovo gube šansu za EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. август 2011.
Берлин-  (Beta) - Ministri inostranih poslova Nemačke i Velike Britanije Gido Vestervele i Vilijam Hejg upozorili su Srbiju i Kosovo da će propustiti „istorijsku šansu“, ukoliko za „svoje razmirice ne budu našli diplomatsko rešenje“.

U autorskom tekstu dvojice ministara objavljenom u dnevniku „Frankfurter algemajne cajtung“ navodi se da „poziv Hrvatskoj da uđe u Evropsku uniju doduše pokazuje šta su zemlje regiona uspele da postignu“, ali da „najnovija zbivanja na Kosovu potvrđuju da su uspesi postignuti proteklih godina još uvek izloženi opasnosti etničkog rascepa“.

„Srbija i Kosovo moraju za svoje razmirice da nađu diplomatsko rešenje koje poštuje granice Kosova, poboljšava život svih i obe strane vodi u pravcu EU“, istaknuto je u tekstu o problemima i izazovima koji stoje pred EU i međunarodnom zajednicom.

Dodaje se da Srbija i Kosovo, „ukoliko to ne učine, propuštaju istorijsku šansu“, te da bi to „protivrečilo interesima ljudi u dve države“.

Dvojica ministara su navela da su za „većinu Evropljana trajni mir i stabilnost svakodnevica“, ali da „ubistvo kosovskog policajca u blizini granice sa Srbijom pre dve sedmice pokazuje da se to svuda u Evropi ne razume samo po sebi“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg