Пређи на садржај

Berze uzdržane prema predlozima Sarkozija i Merkel

Извор: Викиновости


17. август 2011.
Париз-  (Beta-AFP) - Evropske berze su u sredu bile uzdržane prema predlozima sa francusko-nemačkog samita održanog u utorak uveče čiji je cilj bilo smirenje tržišta.

Pošto je u sredu ujutro krenula iz minusa, Berza u Parizu je poslovni dan završila lakim povećanjem indeksa za 0,73 odsto, Berza u Milanu je dobila 1,27, u Madridu 0,62, a Criška berza 0,89 odsto. Međutim, indeksi berzi u Londonu i Frankfurtu su opali za 0,49 i za 0,77 odsto.

Berza u Njujorku je u sredu startovala pozitivno pod uticajem domaćih poslovnih vesti, i indeks Dau Džouns je krajem popodneva dobio 0,51 odsto, a Nasdak 0,03 odsto.

Volstrit je u utorak prvi reagovao na vesti sa francusko-nemačkog samita i to padom vrednosti indeksa: Dau Džounsa za 0,67, a Nasdaka za 1,24 odsto.

Kancelar Nemačke Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi su u utorak uveče objavili niz ideja: uvođenje "ekonomske vlade" u zoni evra, "zlatno pravilo" upravljanja javnim finansijama i uvođenje takse na finansijske transakcije. Uznemirene predlogom te takse, berze su opale: NYSE Euronext za 4,74 odsto, a Dojče Berze za 4,97 procenata.

Извор[уреди]