Berns: SAD podržavaju nadgledanu nezavisnost Kosova

Извор: Викиновости


15. novembar 2007.
Vašington/ SAD (Beta) - Podsekretar američkog Stejt departmenta za politička pitanja Nikolas Berns ponovio je podršku nadgledanoj nezavisnosti Kosova ako Beograd i Priština ne postignu sporazum do 10. decembra, javlja jutros Glas Amerike.

Berns je kasno sinoć u američkom Kongresu rekao da će međunarodna zajednica morati da preuzme odgovornost na Kosovu u slučaju nepostizanja sporazuma, a Srbiji je, kako javlja Glas Amerike, uputio implicitno upozorenje da ne pokušava da se silom odupre takvom ishodu.

Treći čovek Stejt departmenta je govorio pred potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma nakon što je ranije juče razgovarao sa predstavnicima EU i SAD u posredničkoj "trojci" za Kosovo, Volfgangom Išingerom i Frenkom Viznerom. Išinger je prethodno rekao novinarima u Vašingtonu da će "trojka" na narednoj rundi pregovora Beograda i Prištine 20. novembra u Briselu predložiti "neutralni status" koji bi mogao da dovede do sporazuma koji bi "normalizovao odnose izmedu Kosova i Srbije, ali da neće sadržati nijednu reč o statusu".

Извор[уреди]