Пређи на садржај

Beograd ne vodi razgovore o autonomiji severa

Извор: Викиновости


13. август 2011.
Београд-  (Beta) - Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u subotu da predstavnici Beograda nijednog momenta nisu razgovarali sa zvaničnicima EU da se, kako prenose prištinski mediji, severu Kosova obezbedi poseban status.

Međunarodni predstavnici predložili su kosovskim institucijama da obezbede specijalni status za severni deo Kosova, izjavili su diplomatski izvori za dnevnik „Zeri“, koji navodi i da je Beograd upoznat sa predlogom.

„Nijednog momenta nismo razgovarali o tome, ta tema nije otvorena“, kazao je Stefanović za agenciju Beta i dodao da je Srbija uvek bila spremna da razgovara o svim temama kako bi se problem Kosova rešio, pod uslovom da je rešenje u skladu sa Ustavom Srbije.

„I ranije smo rekli da možemo da razgovaramo o svim stvarima držeći se ustava“, rekao je Stefanović i naveo da se ideje „tog tipa“ stalno šire po medijima i da ih zato neće komentaristati.

Kako „Zeri“ navodi, tim predlogom severne opštine bi specijalnim statusom imale veća ovlašćenja i neku formu samouprave. „On bi sačuvao granice Kosova, a istovremeno će zadovoljiti Beograd davanjem specijalnog statusa, neku formu autonomije, severnim opštinama“, rekao je izvor lista.

Извор[уреди]