Пређи на садржај

Beograd će se odužiti Milankoviću spomenikom

Извор: Викиновости


Beograd (PRObjave) Velikanu srpske i svetska nauke Milutinu Milankoviću Beograd će se odužiti spomenikom, rekao je mr Mileta Radojević, član Gradskog veća obraćajući se učesnicima Godišnje skupštine Udruženja Milutin Milanković, koja je održana 13. oktobra u svečanoj sali Privredne komore Srbije. Skupština grada izuzetno ceni rezultate Udruženja na popuralizaciji lika i dela Milutina Milankovića, pa će mu i ubuduće pružati svu podršku, uključujući i rešavanje problema smeštaja.

U radu skupštine su, pored članova i donatora Udruženja, učestvovali i prorektor Unuverziteta u Beogradu prof Marko Ivetić, direktor Astronomske opservatorije, akademik Zoran Knežević, predsednik Privredne komore Vojvodine gospodin Nikola Stošić, potpredsednik Privredne komore Srbije prof Stoja Jevtić, kao i veći broj naučnih i kulturnih radnika i članova srodnih stručnih udruženja, koji su svojim kreativnim idejama i sugestijama dali značajan doprinos budućim aktivnostima Udruženja.

Učesnici konferencije su informisani da je Udružnje, u okviru obekežavanja Godine Milutina Milankovića, angažovanjem svojih članova i uz pomoć donatora uradilo kratkometražni i dugometražni dokumentarno-igrani film "Putnik kroz vasionu i vekove", igrano-dokumentarnu seriju i više popularnih publikacija o životu i radu Milutina Milankovića. Školama i fakultetima u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori besplatno je podeljeno 6.000 publikacija i filmova "Milutin Milanković-putnik kroz vasionu i vekove".

U cilju popularizacije lika i dela Milutina Milankovića, u organizaciji Udruženja, održano je preko 30 promotivnih prikazivanja filma i promocija knjige, uz prigodna predavanja članova Udružnjenja. Najveći broj ovih manifestacija odvijao se u Beogradu, ali i u drugim mestima u Srbiji i drugim krajevima gde žive naši sunarodnici. Promotivno prikazivanja filma i promocija knjige o Milutinu Milankoviću održano je u i Dalju, Banja Lucia, Temišvaru, Rašicama, Aradu, Beču, Vankuveru i Njujorku.

Učesnici konferencije su usvojili novi Statut, koji je usaglašen sa zakonom o udruženjima. Takođe su informisani o akcijama Udruženja na podizanju spomenika Milutinu Milankobviću u Beogradu, spomen obeležju u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beograu i spomen ploči na zgradi u kojoj je živeo Milutin Milanković u Budimpešti kao internirac za vreme Prvog svetskog rata.

Skupština je donela odluku da se najvie priznanje Udruženja, Plaketa Milutina Milankovića, dodeli predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, pokrovitelju obeležavanja jubileja sto tridest godina od rođenja Milutina Milankovića, Prof Rajku Kuzmanoviću, predsedniku Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske za doprinos popularizaciji lika i dela Milutina Milankovića, kao i predsedniku Rusije Dmitriju Medvedovu, za podršku ruskih naučnika na afirmaiji Milankovićeve teorije o klimatskim promenama.

Извор[уреди]