Beli slon dobar znak pred izbore

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


25. септембар 2010.
JANGON, Mjanmar, 25. septembra 2010. (Beta-AP) - U Mjanmaru je uhvaćen beli slon, što tamošnji mediji smatraju dobrim znakom pred prve izbore u toj zemlji posle 20 godina.

Slon visok 216 centimetara i star 18 godina uhvaćen je u četvrtak u severozapadnkoj državi Rahin i peti je beli slon pronađen u poslednjoj deceniji. List Nju lajt of Mjanmar, koji je pod kontrolom vladajuće vojne hunte, tu vest je u subotu objavio na naslovnoj strani. Taj list ocenjuje da je hvatanje belog slona znak da će u zemlji vladati mir i da će njeni stanovnici uživati u obilju i napretku. "Dobar je znak da se redak beli slon pojavio u trenutku kada Mjanmar prolazi kroz demokratsku tranziciju i to je poruka da će izbori biti održani uspešno i u miru", navodi list.

Beli, odnosno albino slonovi, vekovima su obožavane životinje u Mjanmaru, Tajlandu, Laosu i drugim azijskim zemljama, gde se smatraju simbolom kraljevske moći i napretka. Vojna hunta u Mjanmaru i stanovnici te zemlje važe za izrazito sujeverne. Izbori zakazani za 7. novembar biće prvi izbori u toj zemlji u poslednje dve decenije. Stranka dobitnice Nobelove nagrada za mir Aung San Su Ći Nacionalna liga za demokratiju pobedila je na prethodnim izborima, ali joj hunta nije dozvolila da preuzme vlast. Ta stranka bojkotuje ovogodišnje izbore, pošto ih smatra nedemokratskim.


Извор[уреди]