Beko: U Srbiji svi izloženi reketu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу15. јун 2011.
Србија -  (Beta) - Srpski privrednik Milan Beko izjavio je u sredu da je netačan mit da domaći kapitalisti ostvaruju značajne privilegije korupcijom i ocenio da su u Srbiji svi izloženi „reketu“.

„Politicka oligarhija (u Srbiji) zauzela je feudalizovanjem sve krupne nacionalne resurse. Reket se kreće odozgo prema dole i toliko je opasnija društvena pojava“, rekao je on na na tribini „Čekajući kapitalizam: uloga krupnog kapitala u demokratizaciji srpskog društva“ koju su organizovali nedeljnik „Vreme“ i Fondacija „Fridrih Ebert“.

Prema recima Beka, danas su u Srbiji svi izloženi plaćanju određenih obaveza, odnosno „reketa“, na svim društvenim nivoima - kod odlaska kod lekara, odlaska u katastar, u opštinu, prema javnim preduzećima i do viših nivoa državne uprave.

On je istakao da u Srbiji problem počinje već terminološki, jer treba razdvojiti pojam korupcije i „reketa“. „Reket i korupcija idu različitim smerovima, iako će iznosi novca koji su uključeni biti manje-više isti“, rekao je Beko.

On je ocenio da krupni kapital u Srbiji prati i mit o tome da kapitalistima odgovara zatvoreno društvo, ističući da njima za poslovanje upravo odgovara demokratizovano i otvoreno društvo.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg