Barozo i File na turneji po Zapadnom Balkanu

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. април 2011.
BRISEL, 5. aprila 2011. (Beta) - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesar za širenje EU Štefan File počinju u četvrtak turneju po četiri zemlje Zapadnog Balkana.

Cilj im je da "potvrde privrženost Evropske unije evropskoj perspektivi država tog područja", rekli su u utorak agenciji Beta izvori u Evropskoj komisiji u Briselu.

Barozo i File će u četvrtak najpre posetiti Hrvatsku da bi ohrabrili napore vlade u Zagrebu da sprovede nužne reforme za okončanje pregovora o prijemu u EU. To će, istakli su zvaničnici u Briselu, "biti valjan primer za ostale zemlje Zapadnog Balkana da pospeše sprovođenje političko-ekonomskih promena i ispunjavanje uslova koji vode uključivanju u redove evropske dvadesetsedmorice".

Tokom redovne turneje, visoki zvaničnici Evropske komisije posetiće u petak Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a u subotu Makedoniju. Izvori u EK su dodali da bi poseta svim zemljama regiona istovremeno zahtevala mnogo više vremena i priprema, te predsednik Barozo i komesar File nameravaju da Srbiju, Albaniju i Kosovo posete najesen.


Извор[уреди]