Baro podnosi izveštaj ministrima EU o vizama za Balkan

Извор: Викиновости


3. jun 2009.
Brisel/ Belgija (Beta) - Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro u četvrtak će u Luksemburgu ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova Evropske unije obrazložiti izveštaj Komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU.

To je novinarima rekao jedan visoki zvaničnik češkog predsedništva EU, koji je naveo da se ne predviđa da ministri EU raspravljaju o izveštaju Evropske komisije, iako neka razmena mišljenja nije sasvim isključena.

Češko predsedništvo EU i više članica Unije se, rekli su izvori Komisije agenciji Beta, snažno zalažu za to da se već ovog meseca uobliči predlog za ukidanje viza EU onim zemljama Zapadnog Balkana koje su "sasvim, odnosno skoro sasvim" ispunile uslove i sprovele nužne mere koje zahteva režim bezbednosti dokumenata, granica i lica koja ulaze u zemlje Šengenskog prostora Unije.

Zvaničnici u Briselu su dodali da to nije izvesno, da je moguće da se to dogodi i u julu, kao i da možda i šefovi diplomatija EU 15. juna o tome daju neko političko mišljenje. U junu ili julu bi predlog Komisije, u koji će biti ugrađene opaske zemalja članica EU, bio dostavljen i vladama država Zapadnog Balkana, a konačna odluka bi usledila na jesen.

Извор[уреди]