Baro: Predlog za ukidanje viza krajem godine

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу4. јун 2009.
LUKSEMBURG, 4. juna 2009. (Beta) - Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu "šengenske vize" Evropske unije za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio je u četvrtak uveče u Luksemburgu evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro.

Baro je u Luksemburgu ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

On je posle zasedanja novinarima izjavio da Evropska komisija i nadležni ministri EU još utvrđuju šta su tačno učinile zapadnobalkanske zemlje. Međutim, on je naglasio da se "ima osećaj" da su velike napore ka ispunjavanju uslova učinile Makedonija, Srbija i Crna Gora.

O tome se "mora voditi računa" i verovatno je, mada ne sigurno, prema rečima Baroa, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem godine ukinu vize EU. Baro je dodao da bi odluka o tome možda mogla da se donese čak i pre leta, ali verovatno tek na jesen.

Извор[уреди]