Bankrot Grčke ugrozio bi Evropsku uniju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. септембар 2011.
Стразбур-  (Beta-AFP) - Visoki evropski zvaničnici izrazili su u sredu zabrinutost zbog grčke prezaduženosti i krize evrozone koji bi mogli imati dramatične posledice po budućnost Grčke, Evrope i celog sveta.

„Potpuno je sigurno da bi grčko proglašenje moratorijuma na otplatu dugova i/ili izlaz Grčke iz zone evra imalo dramatičnu cenu na ekonomskom, društvenom i političkom planu, ne samo za Grčku nego i za druge zemlje evrozone, Evropsku uniju, i naše partnere u svetu“, rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren u obraćanju pred Evropskim parlamentom.

Ren smatra da Evropska unija, kako bi odgovorila na krizu mora sprovesti „veću integraciju“, što bi učinilo da se odluke donose „brže i efikasnije“.

Slična upozorenja o teškim posledicama za EU, ako se ne reši sadašnja kriza vezana za Grčku, dao je pred Evropskim parlamentom i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo koji je naglasio da je reč o „borbi za političku budućnost Evrope“.

On je pozvao zemlje članice evrozone da primene mere usvojene 21. jula i sprovedu drugi plan za spasavanje Grčke od 160 milijardi evra, što koče Finska, Slovačka i Holandija, dok Grčka sa svoje strane mora da sprovede svoj program ekonomskih reformi za smanjenje budžetskog deficita.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg