Bankrot Grčke koštao bi Nemačku 83 milijarde evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. jul 2012.
Berlin/ Nemačka (Beta) Bankrot Grčke, o kojem nemački mediji sve češće pišu posle najave mogućnosti da Međunarodni monetarni fond i zemlje Evropske unije ovoj zemlji ne odobre dalje kredite, koštao bi Nemačku 83 milijarde evra.

Prema navodima stručnjaka Deka-Banke Karstena Lidemana kojeg citira štampa, tu su sadržane sume od 15 i 22 milijarde evra iz prvog i drugog paketa pomoći za Grčku.

Pored toga, tu još dolazi 13 milijardi na osnovu obaveza Nemačke prema Evropskoj centralnoj banci (ECB) koja bi u slučaju grčkog bankrota morala da zadrži bezvredne grčke državne obveznice.

Na Nemačku otpada i 30 od 106 milijardi evra koje grčka centralna banka preko tzv. Target-sistema evropskih centralnih banaka duguje nemačkoj Bundesbanci.

Deo nemačkih stručnjaka smatra da nemačke obaveze u slučaju grčkog bankrota ne bi iznosila preko 80, već znatno manje - oko 50 milijardi evra.

Dnevnik „Zidojče cajtung“ je juče, pozivajući se na vladine krugove, izvestio da Berlin polako „gubi nerve“ kada je o Grčkoj reč i da je „nezamislivo da bi kancelarka Angela Merkel po treći put mogla da stane pred savezne poslanike i moli Bundestag da odobri novu pomoć Grčkoj“.

Izvor[уреди]

}}

Bookmark-new.svg