Ban Ki Mun počinje posetu regionu

Извор: Викиновости


18. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Generalni sekretar UN Ban Ki Mun počinje višednevnu turneju po zemljama Zapadnog Balkana tokom koje će posetiti sve bivše jugoslovenske republike i Kosovo.

Posetu regionu, sa ciljem da „ukaže na njegovu važnost ne samo u Evropi, nego i u svetu“ Ban Ki Mun počinje u Sloveniji gde su za petak predviđeni sastanci sa premijerom Janezom Janšom, predsednikom Republike Danilom Tirkom i predsednikom Skupštine Gregorom Virantom.

Iz Slovenije Ban Ki Mun odlazi u Hrvatsku gde će tokom tri dana u Zagrebu i na Brionioma razgovarati sa državnim vrhom - predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i šeficom diplomatije Vesnom Pusić, a posetiće i Poreč, grad pod zaštitom UNESKO.

Ban će se potom u Crnoj Gori sastati sa predsednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i posetiti Cetinje.

Za ponedeljak, 23. jul je planirana poseta Srbiji gde će generalni sekretar UN razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem i odlazećim šefom diplomatije Vukom Jeremićem koji će od jeseni predsedavati Generalnom skupštinom UN.

Narednog dana, u utorak, 24. jula, Ban odlazi na Kosovu gde će se sastati sa predstavnicima UNMIK, međunarodnih i regionalnih organizacija i kosovskim zvaničnicima, a, po najavama UN, planira da poseti i Visoke Dečane, manastir pod zaštitom UNESKO i Prizren.

Ban će turneju nastaviti u Makedoniji gde će razgovarati sa državnim vrhom i govoriti u Sobranju, a završiće je u Bosni i Hercegovini.

Izvor[уреди]