Ban Ki Mun kritikovao iranske vlasti

Извор: Викиновости


30. avgust 2012.
Teheran-  (Beta-AFP) Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je u četvrtak u Teheranu iranske vlasti da primenjuju rezolucije Saveta bezbednosti UN i osudio njihovo negiranje holokausta i prava na postojanje izraelske države.

Iran mora da „u potpunosti poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju“ (IAEA), rekao je Ban Ki Mun na otvaranju samita Pokreta nesvrstanih i upozorio na opasnost od „spirale nasilja“ po pitanju iranskog nuklearnog programa.

„U interesu mira i bezbednosti u regionu i svetu, zahtevam od iranske vlade da preduzme neophodne mere za obnovu međunarodnog poverenja po pitanju isključivo mirnodopskog karaktera njenog nuklearnog programa“, rekao je on.

Generalni sekretar je takođe pozvao lidere „svih strana“ uključenih u iransku nuklearnu krizu da „prestanu sa provokativnim pretnjama“ koje bi mogle „brzo da se pretvore u spiralu nasilja“, misleći na izraelske pretnje napadima na nuklearna postrojenja u Iranu.

Ban Ki Mun je takođe oštro osudio negiranje holokausta zbog takvih izjava iranskih lidera. „Tvrditi da neka država članica UN nema pravo na postojanje ili je opisivati rasističkim terminima ne da je potpuno loše već je i pretnja samim principima UN koje smo se obavezali da ćemo svi braniti“, rekao je Ban Ki Mun.

Izvor[уреди]