Balkan ima šansu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

31. мај 2010.
LONDON/BEOGRAD, 31. maja 2010. (Beta) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos ocenili su da čitav region zapadnog Balkana na predstojećem skupu, 2.juna u Sarajevu, ima šansu da se uključi u novu dinamiku evro-atlantske integracije.

U zajedničkom tekstu "Balkan to zaslužuje" objavljenom povodom sarajevskog skupa u Gardijanu autori su ocenili da će se ministri zemalja EU "ponovo obavezati" da je mesto Balkana u Evropi.

Ministri iz regiona će "još jednom potvrditi" svoju posvećenost sprovođenju reformi potrebnih za napredovanje ka članstvu u evroatlantskoj zajednici, dodaje se u članku.

"Čelnici zemalja Balkana imaće našu punu podršku u suočavanju sa reformama. Osim ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma iz Kopenhagena, oni moraju da se posvete i pomirenju etničkih i verskih zajednica i političkih grupa", navode autori.

EU i Amerika proteklih meseci "nisu štedele napore" na mnogim poljima u procesu stabilizacije i "evropeizacije" i učvršćivanja vladavine prava i dobrog upravljanja, navodin se i dodaje da su SAD i EU spremne da pomognu građanima i liderima regiona u gradjenju bolje zajedničke budućnosti.


Извор[уреди]