Пређи на садржај

Balfur: Ukidanje institucija na severu Kosova uslov za datum

Извор: Викиновости


7. februar 2013.
Brisel/ Belgija (Beta) Ekspert Centra za evropsku politiku iz Brisela Roza Balfur ocenila je da će Nemačka podržati EU da juna utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije, samo u slučaju da se ukinu srpske institucije na severu i da se odustane od podele Kosova.

„Mislim da su evropske institucije bile jasne da sever Kosova mora biti deo sveobuhvatnog dogovora i da nema opcije podele Kosova, kao i da ne postoje opcije o (opstanku) paralelnih institucija“, rekla je Balfur za izdanje Politike od petka.

„Kada se dvoje predsednika (Tomislav Nikolić, Atifete Jahjaga) sastalo ovde u Briselu, oni su toga bili svesni. Interesantno će biti ako Ivica Dačić i Tomislav Nikolić sve ovo uspeju da 'prodaju' Srbima, budući da je sve to suprotno njihovoj prethodnoj nacionalističkoj poziciji“, rekla je ona.

Ako datum bude utvrđen juna, „možemo da očekujemo da će pregovori početi u oktobru ili decembru 2013. godine“, kazala je Balfur i dodala da je Uniji ove godine potrebna „uspešna priča“ sa Srbijom, ali ipak za to neće biti nikakvih popusta ili prečica.

Izvor[уреди]