Balfour: Priznanje Kosova je politička realnost

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


5. septembar 2012.
Brisel-  (Beta) Priznanje Kosova ne može biti formalni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali će to biti politička realnost, jer je teško očekivati da Unija u svoje redove primi još jednu podeljenu zemlju, smatra analitičarka briselskog Centra za evropsku politiku Roza Balfour.

Povodom izjave predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da je sasvim jasno da će „na kraju puta uslov Srbiji za prijem u EU biti da prizna Kosovo“, Balfour za Radio slobodna Evropa (RFE) kaže da Šulc može da govori slobodnije nego evropski zvaničnici jer ne posreduje u dijalogu Srbije i Kosova.

„Iako je Martin Šulc bio tako eksplicitan kako ne bi bili drugi političari, to što je rekao nije zapravo daleko od stanja stvari koje će nastati kada pitanje ulaska Srbije u EU postane aktuelna stvarnost, a to će reći u horizontu od nekoliko narednih godina“, kazala je Balfour.

Kako prenosi RFE, Balfour je rekla da zahtev da Srbija prizna Kosovo ne može biti zvanična politika EU ali je dodala da će politička realnost biti da će Evropska unija biti veoma nesklona da još jednu podeljenu zemlju primi u svoje redove.

Briselska analitičarka je naglasila da članstvo u EU ne treba da bude primarni motiv Srbije da reši problem sa Kosovom jer je rešavanje tog pitanja u interesu same Srbije.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg