Bajden za bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. maj 2009.
Vašington/ SAD (Beta) - Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovaće uskoro u posetu Beogradu, Prištini i Sarajevu, gde će sa zvaničnicima razgovarati o potrebi ubrzanja unutrašnjih reformi radi integracije zapadnog Balkana u EU, rekao je ekspert za Balkan Danijel Nelson.

"U Beogradu će (Bajden) istaći potrebu da Srbija postane integralni deo Evrope. Srbi se kreću ka Evropskoj Uniji, ali brzinom puža. Taj trend usporavaju problemi kao što su korupcija, politika mešanja u unutrašnje stvari Kosova i krhko stanje demokratije u samoj Srbiji", rekao je Nelson za Glas Amerike (VOA).

Dodao je da Bajden od Beograda očekuje energične mere na sva tri fronta i ocenio da američki potpredsednik na Balkan stiže "bez štapa i šargarepe", odnosno, po njegovim rečima, Bajden neće nuditi ni podsticaje, ni pretnje svojim sagovornicima.

"On bi želeo da u Srbiji čuje ne samo verbalnu predanost, već konkretnu i vrlo brzu akciju u rešavanju pomenutih pitanja. Ukoliko bi takav proces bio pokrenut, Vašington bi pružio snažnu podršku prijemu Srbije u NATO i EU. Bajden, takođe, želi da čuje od lidera u Beogradu da neće potkopavati nezavisnost Kosova podsticanjem separatizma ili secesije u delovima u kojima živi srpska manjina", ocenio je Nelson.

Извор[уреди]