Azilanti sa Balkana ljute Nemce

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. јануар 2011.
LJUBLJANA, 4.januara 2011. (Beta) - Nemačka je od proleća, nakon uvođenja bezviznog režima za građane Srbije i Makedonije, registrovala više od hiljadu molbi za azil srpskih i makedonskih građana, motivisanih ekonomskim razlozima, a nedavno ukidanje viza za građane BiH i Albanije bi taj broj mogao da poveća, piše u utorak slovenački dnevnik Delo.

"U prvih jedanaest meseci 2010. godine je u Nemačkoj zatražilo azil 4.218 državljana Srbije i 2.319 državljana Makedonije," navodi Delo u izveštaju iz Berlina, i dodaje da je "takvih molbi godinu dana pre bilo samo 581 odnosno 109".

Prema Delu, koje se poziva na zvanične podatke Nemačke "u poslednjim mesecima prošle godine su srpski i makedonski državljani na prva dva mesta ispred Avganistanaca, Iračana i Iranaca".

"Podnosioci molbi skoro bez izuzetka ne ispunjavaju uslove za azil, jer nisu politički, etnički ili verski progonjeni", piše Delo i ističe nemačku tvrdnju da su "razlozi za njihovu želju pre svega ekonomsko-socijalni".

Nemačka, takođe, navodi da mnogi koji doputuju sa turističkim vizama traže azil i iskorišćavju činjenicu da ta država nakon odbijanja zahteva celim porodicama plaća troškove za povratak u matičnu zemlju čime dobijaju značajnu materijalnu korist.


Извор[уреди]