Asteroid kriv za nestanak dinosaurusa

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу5. март 2010.
VAŠINGTON, 5. marta 2010. (Beta-AFP) - Dinosaurusi su izumrli kada je u Zemlju pre 65 miliona godina udario ogroman asteroid, snagom jednakom udaru milijardu atomskih bombi, saopštio je tim svetskih naučnika i izrazio nadu da je debata o tom pitanju sada okončana.

Posle 20 godina istraživanja, tim od 41 naučnika zaključio je da je asteroid širok oko 15 kilometara pogodio današnju meksičku provinciju Jukatan. "Asteroid je u Zemlju udario snagom milijardu puta jačom od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu", naveli su naučnici u časopisu Sajens. "To je velikom brzinom rasulo različite materijale u atmosferu, izazivajući lančanu reakciju koja je dovela do zahladjenja, uništivši veliki deo života na Zemlji za nekoliko dana", dodali su. Taj događaj bio je značajan pošto su zahvaljujući njemu sisari postali dominantna vrsta na Zemlji.

Neki naučnici tvrdili su da su dinosaurusi i druge vrste, kakvi su veliki morski reptili, nestali posle serije vulkanskih erupcija koje su 1,5 miliona godina pustošile današnju Indiju. Lava je potom, kako veruju, dva puta ispunila Crno more i izazvala zahladjenje atmosfere i kisele kiše. Ipak, dokazi do kojih su došli autori studije objavljene u magazinu Sajens pokazali su da su morski i zemaljski ekosistemi uništeni brzo, zbog čega je isključena hipoteza o odgovornosti vulkana za nestanak dinosaurusa.


Извор[уреди]