Aranžman sa MMF bitan i zbog rejtinga Srbije

Извор: Викиновости


18. август 2011.
Beograd-  (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je u četvrtak da je bitno da Srbija postigne dogovor o aranžmanu s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF) i zbog održavanja kreditnog rejtinga.

Đelić je novinarima u Privrednoj komori Srbije kazao da je u nastavku velike ekonomske krize, koja se sada identifikuje kao problem suverenog duga, „od prvoklasnog značaja da Srbija uradi sve što može da obezbedi održavanje svog kreditnog rejtinga“.

„Zbog toga je za Srbiju veoma bitno da postigne dogovor s MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti, koji bi mogao da otvori mogućnosti za povlačenje do milijardu evra“, kazao je Đelić.

Đelić je kazao i da će se pitanje uticaja izmena zakona o finansiranju lokalne samouprave razmatrati pri pripremi budžeta Srbije za 2012. godinu.

„Vlada Srbije i MMF će instistirati da deficit republičkog budžeta za 2012. godinu ne bude veći od 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP). Sigurno će morati da se smanje određeni troškovi, ali to neće značiti zadiranje u stečena prava, bilo da se radi o socijalnim pravima, platama ili penzijama“, kazao je Đelić.

Misija MMF-a doputovala je u Beograd i s predstavnicima vlade i Narodne banke Srbije razgovaraće o sklapanju novog aranžmana iz predostrožnosti, rebalansu i realizaciji ovogodišnjeg budžeta i pripremama budžeta Srbije za 2012. godinu. Delegacija MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, boraviće u Beogradu do 31. avgusta.

Извор[уреди]