Aranžman sa MMF-om za očuvanje stabilnosti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу3. октобар 2011.
(Beta) - Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend-baj aranžman od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijardu evra) u trajanju od 18 meseci.

Aranžman odobren 29. septembra zaključen je iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namerava da koristi odobrena sredstva, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje, saopštila je u ponedeljak Narodna banka Srbije (NBS).

Na sastanku direktora MMF-a je istaknuto da je cilj ekonomskog programa Srbije do kraja 2011. i tokom 2012, koji je podržan novim stend-baj aranžmanom, očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti u neizvesnom globalnom i regionalnom okruženju.

Program će takođe doprineti poboljšanju investicione klime, a raspoloživa sredstva aranžmana mogu pomoći u zaštiti od rizika i negativnih spoljnih uticaja krize na privredu zemlje, navodi NBS.

MMF je ocenio da je spoljna pozicija Srbije povoljnija u odnosu na period pre krize 2008-09, usled manjeg deficita tekućeg računa plaćanja, konkurentnijeg kursa dinara, kao i zadovoljavajućeg nivoa deviznih rezervi zemlje. Međutim, Fond je upozorio da su povećani rizici eventualnog prelivanja aktuelne finansijske krize iz regiona.

Извор[уреди]