Apelacioni sud ukinuo presudu Goranu Kljajeviću

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. мај 2011.
BEOGRAD, 20. maja 2011. (Beta) - Apelacioni sud u Beogradu saopštio je u petak da je ukinuo presudu kojom je bivši predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Osim ukidanja prvostepene presude Kraljeviću, Apelacioni sud je na sednici održanoj 15. aprila ukinuo i oslobađajuću presudu nekadašnjem sudiji Trgovinskog suda Delinki Djurdjević koja se tereti za kršenje zakona od strane sudije.

U obrazloženju odluke, Apelacioni sud je naveo da prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer postoji znatna protivrečnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini isprava i zapisnika o iskazima datih u postupku i samih isprava i zapisnika, što presudu čini nerazumljivom.

Kljajeviću i Djurdjevićevoj je u decembru izrečena presuda u Specijalnom sudu u postupku koji je razdvojen od predmeta poznatom kao "stečajna mafija". Presuda se odnosi na zloupotrebe u vreme privremenih mera u Poštanskoj štedionici 2001. godine.

Kljajević je obuhvaćen jedinstvenom optužnicom Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal u postupku protiv stečajne mafije sa još 34 osobe. Na teret im se stavlja da su kao članovi organizovane kriminalne grupe zloupotrebili službeni položaj, primali i davali mito, podstrekavali i pomagali u zloupotrebi položaja.


Извор[уреди]