Пређи на садржај

Antoneti bi u šest tačaka oslobodio Šešelja

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
HAG, 5. maja 2011. (Beta) - Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti ocenio je u četvrtak u Hagu da je u prvom delu suđenja Vojislavu Šešelju pred Tribunalom tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza o odgovornosti optuženog za progon, prisilno premeštanje i deportacije nesrba u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine.

Francuski sudija Antoneti je to rekao u izdvojenom mišljenju kojim se delimično suprotstavio odluci drugo dvoje sudija svog veća da odbiju Šešeljev zahtev za oslobađanje, posle završetka izvođenja dokaza tužilaštva.

Antoneti je, na kraju izdvojenog mišljenja koje je u dva ročišta čitao od juče, rekao da bi Šešelja u ovoj fazi postupka oslobodio po šest od devet tačaka optužnice, a da bi zadržao preostale tri tačke.

Te tri tačke lidera Srpske radikalne stranke terete za progon, prisilno premeštanje i deportacije nesrba u Zvorniku, Vukovaru, Nevesinju, širem području Sarajeva i vojvođanskom selu Hrtkovci.

Sudija Antoneti kazao je da bi Šešelja, usled nedostatka dokaza, oslobodio po šest tačaka optužnice - za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.


Извор[уреди]