Antifašisti kritikovali moguću rehabilitaciju Draže

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. mart 2012.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) - Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske oštro je kritikovao sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji.

"Proces s nastojanjem rehabilitacije četničkog komandanta i četničkog pokreta najistaknutiji je primer pretvaranja osvedočenog zločinca u nevinu žrtvu i antifašistu", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija ocenjuje da se i u Hrvatskoj rehabilituju ustaše, ali na drugačiji način, odnosno, kako se navodi, pretvaranjem u pripadnike takozvane Domovinske vojske koja pod tim nazivom nikad nije postojala.

"Sve izvesnija rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta naneće najveću štetu sprskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu", ističe SABA.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.


Извор[уреди]

Bookmark-new.svg