Пређи на садржај

Angela Merkel i Sarkozi umirili tržišta

Извор: Викиновости15. септембар 2011.
(Beta-AP) - Ubedljive reči evropskih lidera, čiji je čij bio da umire tržišta uzbrukana dužničkom krizom u Evropi, podsticajno su delovale na cene akcija i azijske berze su od jutros u plusu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi obećali su sinoć na telefonskoj konferenciji sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom da će pomoći Grčkoj da izbegne bankrot, ističući da je ta zemlja integralni deo zone evra.

Grčki premijer je istovremeno potvrdio nemačkoj kancelarki i francuskom predsedniku odlučnost u sprovođenju mera za smanjenje duga.

Te vesti umirile su tržišta koja je poslednjih dana tresao strah da Grčka brzo ide ka bankrotu. Tržišta su bila uznemirena i zbog spekulacija da će Grčka izaći iz zone evra i vratiti se vlastitoj valuti.

Od četvrtka ujutro se na berzama beleži rast i japanski indeks akcija Nikkei 225 je u plusu od 1,6 odsto, južnokorejski Kospi je ojačao procenat i po, Hang Seng na tržištu u Hongkongu je porastao 0,7 odsto a australijski ASX 200 za 1,4 odsto.

Извор[уреди]