Amerikanac prvi stranac primabaletan u Boljšoju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. септембар 2011.
Њујорк-  (Beta-AP) - Zvezda američkog baleta Dejvid Halberg postao je prvi stranac primabaletan moskovskog Boljšoj teatra.

Halberg je prvi strani plesač kome je ukazana ta počast u istoriji modernog Boljšoj teatra, u kojem su do sada stranci nastupali isključivo kao gosti. Plesač Američkog baletskog teatra izjavio je da je svestan značaja svoje odluke. „Ovo je prekretnica“ kazao je Halberg. „Ovo je veliki izazov i osećam da je važan, ne samo za mene kao umetnika, već za svetski balet - a na široke staze, možda čak i za međunarodne odnose“, dodao je.

Halberg se smatra jednim od najtalentovanijih baletana na svetu. Nastupa u modernom i klasičnom baletu, i najviše mu odgovoraju uloge poput Zigfrida u "Labudovom jezeru", Albrehta u "Žizeli" ili Romea. Ponudu od Boljšoj teatra dobio je u aprilu, kada je nastupao u Moskvi. Halberg je rekao da će sarađivati sa obe kompanije, Američkim baletskim teatrom i Boljšojom, kao i da će živeti i u Njujorku i u Moskvi. Očekuje se da će prvi Halbergov nastup u Boljšoju biti u "Žizeli", sa Natalijom Osipovom.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg