Ambasadori UN pozitivno o saradnji Beograda sa Hagom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. децембар 2009.
Ujedinjene nacije-  (Beta) Predstavnici država članica Saveta bezbednosti UN pozitivno su u četvrtak ocenili izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom i pozvali vlasti u Beogradu da zaokruže saradnju hapšenjem dvojice preostalih begunaca.

"Hapšenje (Radovana) Karadžića je bio veliki napredak, ali i Ratko Mladić i Goran Hadžić takođe moraju da budu privedeni pravdi", rekao je ambasador Francuske u UN Žerar Aro i dodao da je puna saradnja ključni uslov za sve države u regionu jugoistočne Evrope.

Zamenik britanskog ambasadora u UN Filip Farman pozdravio je mere tužilaštva Haškog tribunala usmerene na ubrzanje procedure i pohvalio napredak Beograda u saradnji sa Haškim tribunalom. Ruski ambasador Vitalij Čurkin podsetio je da je Haški tribunal značajno doprineo uspostavljanju mira u regionu i pozvao sve države Balkana da nastave saradnju s tim sudom.

Američka ambasadorka u UN Rozmari di Karlo pohvalila je vlasti Srbije zbog poboljšanja saradnje s Haškim tribunalom i pozvala ih da urade sve što je u njihovoj moći da uhapse i izruče preostale optužene, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Predstavnik Austrije Tomas Mair Harting kazao je da njegova zemlja snažno podržava ideju da rad Tribunala u Hagu mora biti okončan tek pošto svi odgovorni budu privedeni pravdi i procesuirani.


Извор[уреди]