Ambasadori SAD zabrinuti zbog moguće podele Kosova

Извор: Викиновости


10. децембар 2010.
LONDON, 10. decembra 2010. (Beta) - Poverljive američke diplomatske depeše do kojih je došao internet sajt Vikiliks otkrivaju ozbiljnu zabrinutost ambasadora SAD u Beogradu i Prištini da bi moglo da dođe do stalne podele Kosova, duž toka reke Ibra.

Dokumenti koji su se u petak pojavili u londonskom Gardijanu istovremeno ukazuju da zvanični Beograd igra upravo na podelu koja bi Srbiji omogućila da zadrži sever Kosova, prenosi BBC.

U depeši koju je u Vašington poslao početkom ove godine, američki ambasador u Prištini Kristofer Del traži da se pod hitno preduzmu mere koje bi okončale srpsku kontrolu nad severom. "Vreme je da se prestane sa politikom neodlučnosti prema pitanju severa i da se izmeni dinamika koja učvršćuje podelu između severa i ostatka Kosova. Sadašnja situacija je neodrživa i ona se pogoršava. Vreme je da se zaustavi truljenje", navodi ambasador u Prištini.

Ambasada u Beogradu za to vreme izveštava Stejt department u Vašingtonu o upozorenjima srpskih zvaničnika da Srbi na severu Kosova nikada neće pristati da žive pod vlašću Prištine.

U toj depeši se citira Jovan Ratković, spoljnopolitički savetnik Borisa Tadića, koji je američkoj ambasadorki Meri Vorlik rekao da Beograd ne pokušava da promeni realnost u kojoj žive kosovski Albanci, ali je i upozorio da će pokušaj da se izmeni relanost u kojoj žive kosovski Srbi dovesti do detsabilizacije.


Извор[уреди]