Albanski kriminal finansira grupe bivše OVK

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. мај 2011.
BRISEL, 4. maja 2011.(Beta) - Evropska policijska agencija Europol je obelodanila da albanski organizovani kriminal deo sredstava "daje kao potporu organizacijama bivše Oslobodilačke vojske Kosova".

"Albansko-govoreće grupe unutar EU su uključene u šverc kokaina, heroina, veštačkih droga i marihuane", dodaje se u dokumentu "Ocena opasnosti od organizovanog kriminala" u Evropskoj uniji.

U dokumentu se naglašava da albanske i litvanske grupe organizovanog kriminala raspolažu najvećim sredstvima u Evropi, kao i da su uspele da pod nadzor stave nove sektore kriminalnog biznisa, čime su pojačale sposobnost prilagođavanja u ekonomskoj krizi.

U "Oceni opasnosti od organizovanog kriminala" u EU, koju je objavila policijska agencija EU, ukazuje se da postoji "Balkanska osovina" organizovanog kriminala u Evropi i da se avganistanski heroin i kokain iz Latinske Amerine preko tog područja rasturaju u EU, poglavito preko Zapadnog Balkana.

Kao primer se navodi da "kontejnerske pošiljke koje stižu preko jugozapadnog, severozapadnog i južnog kriminalnog središta, bivaju potom istovarene u crnogorskim lukama, a potom se upućuju na tržište unutar EU". "Višenacionalne grupe okupljene na etničkoj osnovi su posebno koncentrisane na području Kosova, BJR Makedoniji i Albaniji", ukazuje se u izveštaju Europola, uz opasku da je "došlo do značajnog porasta uključenosti građana BJR Makedonije u šverc heroina i kokaina".


Извор[уреди]