Ako gas ne poskupi, sledi zaduživanje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. септембар 2010.
BEOGRAD, 18. septembra 2010. (Beta) - Srbijagas će morati da se zaduži za još 200 miliona evra do kraja predstojeće grejne sezone ako gas u Srbiji ne poskupi, izjavio je u subotu generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović.

Bajatović je novinarima u Paraćinu rekao da je pitanje cene gasa političko i socijalno-ekonomsko pitanje, kao i pitanje makroekonomske stabilnosti, i dodao da je u toku izrada analiza o tome šta bi donelo poskupljenje gasa zajedno sa poskupljenjem cene grejanja.

Naveo je da su veliki dugovi najveći problem Srbijagasa. "Sa ovim cenama grejanja nijedna toplana u Srbiji ne može da skupi dovoljno novca da plati gas i mazut", rekao je Bajatović.

Bajatović je naveo da bi prema proceni Udruženja toplana cena grejanja trebalo da bude 79 dinara po kvadratnom metru, a cena gasa 2,2 do 2,5 puta manja. Dodao je da je Srbijagas od 2008. godine zbog kursnih razlika izgubio 140 miliona evra, a samo od početka ove godine gubitak zbog kursnih razlika iznosi 70 miliona evra.


Извор[уреди]