Akcionari Agrobanke očekuju vraćanje imovine

Извор: Викиновости


30. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Akcionari „Agrobanke“ iz EU, kojima je u stečajnom postupku te banke oduzeta imovina u vrednosti većoj od 70 miliona evra, saopštili su u ponedeljak da od nove Vlade Srbije očekuju da im ta imovina bude vraćena u što kraćem roku.

„Akcionari su povećali kapital Agrobanke kroz tri dokapitalizacije u ukupnoj vrednosti oko 130 miliona evra. Na dokapitalizaciju akcionari su odlučili poznavajući Sporazum o zaštiti stranih ulaganja, koji predstavlja pravni okvir za sva investiranja na tržište Srbije“, novodi se u saopštenju.

Dodaje se da oduzimanjem imovine akcionarima Agrobanke iz EU država Srbija šalje lošu poruku stranim ulagačima i međunarodnim institucijama o zloupotrebi vlasti i slaboj zaštiti privatne svojine, što će se, kako je istaknuto, odraziti na integracije Srbije u EU, kao i na ukupno ekonomsko stanje u zemlji.

„Nova Vlada Srbije ima istorijsku priliku da u narednom periodu svojim delovanjem demantuje nepouzdanost i rizičnost ulaganja u Srbiju“, navodi se u saopštenju akcionara Agrobanke iz EU koje zastupa Aleš Škoberne, izvršni direktor Qwest investmenta.

Izvor[уреди]