Akcija na severu bila legitimna i legalna

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

6. август 2011.
Приштина-  (Beta) - Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je odluka o slanju pripadnika specijalnih snaga policije na sever Kosova bila legitimna i legalna jer institucije Kosova moraju da imaju ingerencije na celoj teritoriji.

Akcija je usledila zbog zahteva Srbije da se razgovori o tehničkim pitanjima, kada se radi o priznanju pečata carine Kosova, odlože do sredine septembra, rekla je predsednica Kosova u intervjuu za agenciju Beta.

„Mi smo mnogo očekivali od tog dijaloga i računali smo na njegov uspeh, pošto ne vidimo drugo rešenje sem dijaloga. To je način da države i narodi rešavaju pitanja koja su od obostrane koristi i doprinose relaksaciji međusobnih odnosa“, rekla je ona.

„U Briselu su postignuti neki sporazumi i realno se očekivalo da se do kraja godine dogovori još pet ili šest drugih pitanja, od dvadesetak koja su bila na dnevnom redu. U poslednjoj rundi Srbija nije došla na razgovore i nije bilo drugog načina da se zaštite interesi države Kosovo i njegovih građana sem da se uspostave mere reciprociteta u trgovinskim odnosima Kosova i Srbije“, navela je predsednica Kosova.

Prema njenim rečima, pre 25. jula granica na severu Kosova bila je arena ilegalne trgovine i organizovanog kriminala, što je štetilo interesima Kosova, ali i kosovskoj i srpskoj privredi.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg