Пређи на садржај

Akcija "Cif čisti Srbiju" završena čišćenjem spomenika Mari Resavkinji - Ispunjena želja građanima Svilajnca

Извор: Викиновости


Spomenik Mariji Resavkinji
Слика: Ivan Jovanovic.

10. jun 2015.
Svilajnac-  (PRobjave) - Velika akcija čišćenja spomenika u gradovima širom Srbije završena je u Svilajncu uređenjem spomenika Mara Resavkinja. Za ovaj spomenik je stiglo više od 800 glasova posetilaca internet stranice kampanje, što je bilo dovoljno da između pet ponuđenih on bude izabran kao poslednji koji će biti očišćen. Zahvaljujući ovoj akciji koju je tokom proleća sprovela kompanija Unilever Beograd zablistalo je 10 kulturno-istorijskih spomenika širom Srbije, a aktivno učešće građana koji su glasali za spomenike u svojim gradovima pokazalo je zavidnu svest o održavanju higijene i čistoće na objektima koji imaju veliki značaj za našu kulturu.

„Živimo u vremenu kada su, na žalost, mogućnosti za adekvatno održavanje čistoće spomenika kulture izuzetno smanjene i bilo nam je zadovoljstvo da zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice realizujemo jedan ovakav projekat. Ponosni smo na građane Svilajnca koji su pokazali veliko interesovanje i svest o ovom problemu i glasali za spomenik u njihovom gradu i ja im na tome iskreno zahvaljujem", rekao je g. Dobrivoje Milovanović, direktor Unilever Beograd d.o.o. i dodao: „Upravo je realizacija ove kampanje prava potvrda da dvosmerna saradnja kompanija i lokalne zajednice zaista može da unapredi kvaliteta života i doprinese tome da građani direktno osete benefite realizovanih društveno odgovornih aktivnosti. Želimo da i u buduće naš brend Cif predvodi inicijative i projekte koji će doprinositi održavanju čistoće i uspostavljanju saradnje sa građanima i lokalnom zajednicom."

Spomenik u centru Svilajnca podignut je u znak zahvalnosti Resavcima palim u Prvom svetskom ratu, a iz poštovanja prema legendarnoj ličnosti spomenik je ukrašen bronzanom figurom Mare Resavkinje. Stručni tim za čišćenje, predvođen konzervatorima - profesorima sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa spomenika je uklonio naslage čađi i ostale nečistoće, nakon čega je nanesen i specijalni antigrafitni sloj koji će olakšati njegovo dalje održavanje. Materijali od kojih je spomenik izrađen tretirani su sredstvima koja propisuju strogi pravilinici o konzervaciji i zaštiti.

Pored spomenika Mari Resavkinji u ovoj kampanji očišćeni su i spomenici Vuku Karadžiću u Kragujevcu, Branku Krsmanoviću u Paraćinu, srpskim ratnicima u Kruševcu, Bori Stankoviću u Vranju, Caru Jovanu Nenadu u Subotici, kao i spomenici internircima u Kikindi, oslobodiocima Niša, Mihailu Obrenoviću u Požarevcu i Despotu Stefanu Lazareviću u Despotovcu.

Извор[уреди]