Пређи на садржај

Ahtisarijev plan najbolji za sever Kosova

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

17. август 2011.
Приштина-  (Beta) - Ambasador Francuske na Kosovu Žan-Fransoa Fitu izjavio je da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje za sever Kosova i garantuje sva prava za srpsku zajednicu.

„Poručio bih svima koji pokušavaju da pronađu modele (za rešenje pitanje severa), molim vas pročitajte plan Martija Ahtisarija. U njemu je sve odlučeno. To je najnapredniji plan s najboljom institucionalnom arhitekturom u Evropi... Taj plan omogućava srpskoj zajednici da ima najveća prava u Evropi“, kazao je Fitu za list Koha ditore.

Srbija je odbacila plan Martija Ahtisarija koji nije izglasan ni u Savetu bezbednosti UN.

Francuski ambasador na Kosovu je kazao da mere koje je preduzelo Kosovo 25. jula (zauzimanje prelaza na severu) treba shvatiti kao mere jedne suverene države i da treba nastaviti napred. Ti su događaji, prema njemu, stvorili mogućnosti za novu dinamiku u dijalogu Kosova i Srbije.

Francuski ambasador je ocenio da je akcija Policije Kosova na severu odluka suverene države koja je odlučila da dejstvuje. "Ne kažem da je to bila dobra ili loša odluka. Bila je to odluka jedne suverene države, zemlje koju je priznala Francuska. Ja sam bio iznenađen i razumem da su i drugi bili iznenađeni, ali to treba shvatiti kao delovanje jedne suverene vlade", kazao je on.

Fitu je zatražio razumevanje za pripadnike Euleksa koji su se našli u novoj situaciji na Kosovu.

Извор[уреди]