60.000 potpisa za regionalnu saradnju u oblasti životne sredine

Извор: Викиновости


Beograd (PRObjave) Povodom dve godine rada, Bells pokret u Srbiji organizuje konferenciju za novinare "60.000 potpisa za regionalnu saradnju u oblasti životne sredine", u utorak, 22. februara u 12 u Medija centru (Terazije 3).

Na konferenciji će se govoriti o dosadašnjim rezultatima Bells pokreta u Srbiji i regionu i važnosti regionalne saradnje u oblasti životne sredine. Bells pokret je prikupio približno 60 hiljada potpisa građana i 3,5 hiljada potpisa donosilaca odluka iz celog regiona koji su podržali Delaraciju o podršci i jačanju regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti životne sredine.

Tim povodom uputili smo pisma državnim zvaničnicima (predsednicima vlada i predsednicima parlamenata) na Zapadnom Balkanu, kojim ih pozivamo da preduzmu aktivnosti i mere u vezi sa podsticanjem regionalnih inicijativa u oblasti životne sredine i ostvare vidljiv napredak u pozicioniranju održivog razvoja kao prioriteta u državnoj političkoj agendi

Na konferenciji za novinare će govoriti: Aleksandra Knez Milojković (regionalna kancelarija Bells pokreta), Dejan Nikolić (koordinator neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije) i Marija Radivojević (nacionalna kancelarija Bells pokreta).

Cilj Bells pokreta je da teme životne sredine dobiju prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja na svim nivoima. U okviru aktivnosti BELLS pokreta (Balkan Enviromental Life Leadership Standard - Liderski standardi zaštite životne sredine na Balkanu), do sada je osnovana neformalna Zelena poslanička grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine, potpisan memorandum o saradnji sa nekoliko opština i gradova u Srbiji, inicirano uspostavljanje saradnje između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i organizacija civilnog društva, osnovana nacionalna koalicija koju čine predstavnici nevladinog sektora, državnih institucija, političkih stranaka i biznis sektora, realizovano nacionalno i regionalno istraživanje o stanju u oblasti životne sredine...

Извор[уреди]