Пређи на садржај

400 мртвих у рушевинама зграде, масовни протести у Даки

Извор: Викиновости

1. мај 2013.
Дака/ Бангладеш (Beta-AFP) - Најмање 402 особе погинуле су када се прошле среде урушила осмоспратница у предграђу Даке, последњи је биланс несреће који је саопштен у Бангладешу, где су организоване масовне првомајске демонстрације радника.

Урушена зграда у Савару
Слика: Sharat Chowdhury.

Више хиљада демонстраната окупило се на протесту у Даки поводом страдања текстилних радника, захтевајући да одговорни за несрећу, власници радионица, буду „обешени“. Портпарол војске је рекао да су 402 особе погинуле у рушевинама, а из војних извора се сазнаје и да се 149 особа воде као нестале.

Протести су за најављени и у другим великим градовима у Бангладешу, где је данас нерадни дан. Лидер Лиге за текстил и одећу Камрул Анам рекао је да учесници протеста на страдање својих колега гледају као на „убиство“.

„Желимо да одговорни за ову трагедију буду најстроже кажњени“, рекао је један од организатора демонстрација у Даки, где се према подацима полиције окупило око 10.000 људи.

Није познато колико је радника било у згради која се урушила прошле среде. До сада је око 2.500 људи извучено испрод рушевина и спасено. Рушење зграде у којој се налазило пет текстилних радионица највећа је несрећа у текстилној индустрији Бангладеша, која остварује годишњи приход од 20 милијарди долара.

Извор[уреди]