Пређи на садржај

„Druga Irina“ osvojila glavnu nagradu na Anonimulu

Извор: Викиновости


25. август 2009.
Букурешт/ Rumunija

Šesti godišnji Međunarodni festival nezavisnog filma Anonimul održan je od 10. do 16. avgusta u Sfantu George na delti Dunava.

"Sa svom ovom anonimnošću počinje da se oblikuje ideja prestiža -- prestiža kao zbira reči kao što su diskrecija, strast, konzistentnost, pa čak i skromnost i velikodušnost. Nadam se da je to smer kojim se kreće ovaj festival", rekao je prve noći otvaranja Marsel Jures, ugledni rumunski glumac i predsednik festivala.

Dnevna prikazivanja održavana su u lokalnom bioskopu odmarališta Zeleno selo, samo za one sa ulaznicama, a noću su filmovi prikazivani besplatno u Delfin kampu na "ogromnom ekranu na otvorenom", navodi se na internet strani Anonimula.

Ovogodišnja glavna nagrada Trofej Anonimula otišla je rumunskom režiseru Andreju Gruznickom za film "Druga Irena", priču o udovcu koji se nosi sa hladnim odnosom koji je imao sa svojom suprugom pre nego što je navodno počinila samoubistvo.

U filmu igra niz mladih glumaca, uključujući Andija Vaslujanua, Simonu Popesku i Dragoša Bučura.

Pre odlaska na Anonimul, "Druga Irena" je dobio Nagradu Rumunskih dana za najbolji film na ovogodišnjem Transilvanijskom filmskom festivalu.

Pored trofeja Gruznicki je dobio skoro 2.100 evra.

Među drugim pobednicima su režiser Tudor Giurgiju iz Rumunije koji je odneo Nagradu publike za najbolji kratki dramski film "Olijevo venčanje". Nagrada publike za najbolji animirani kratki film otišla je nemačkim režiserima Matijasu Brunu i Kristijanu Asmusenu za njihov rad "Post!".

Turski režiser Hasan Gunduz osvojio je Nagradu Ovidiju Bose Pastina za svoj rad na filmu "Sramota".

Režiseri su sa nagradama dobili i po otprilike 700 evra.

Ovogodišnji festival je prvi u istoriji Anonimula na kojem je pobednika birala isključivo publika.

U konkurenciji za igrani film bilo je sedam kandidata, a za kratki 24 kratka dramska filma i 18 kratkih animacija. Festival je takođe imao sekciju pod nazivom "Eko Doks", u sklopu koje su prikazani filmovi o ekološkim pitanjima.

Na Anonimulu je 18. avgusta počeo deo koji sledi posle svečane dodele nagrada, a koji je uključivao niz filmova, kao što je rimejk filma "Njuškalo" iz 1972. koji je režirao Kenet Brana, a glume Majkl Kejn i Džad Lo.

Извор

[уреди]