Пређи на садржај

Шљиванчанин и Мркшић поново проглашени кривим

Извор: Викиновости5. мај 2009.


Хаг/Холандија (Б92) Хашки трибунал данас је правоснажно осудио официра бивше ЈНА Веселина Шљиванчанина на 17 година затвора, пооштривши првостепену казну којом је за помагање злочина над хрватским заробљеницима у Вуковару 1991. био осуђен на затворску казну од пет година.

Жалбено веће Трибунала је, усвојивши жалбу Тужилаштва, Шљиванчанина (55) прогласило кривим за помагање и подржавање убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара код Вуковара, 20. и 21. новембра 1991, преиначивши одлуку из првостепене пресуде. Првостепеном пресудом, Шљиванчанин је био ослобођен по тој тачки оптужнице, а осуђен за помагање и подржавање мучења и окрутног поступања према тим заробљеницима. Истовремено, жалбено веће Трибунала потврдило је првостепену казну од 20 година затвора првооптуженом Милету Мркшићу (61) за помагање и подржавање убиства, мучења и окрутног поступања према заробљеницима.

И Мркшић и Шљиванчанин осуђени су за кршење закона и обичаја ратовања, а ослобођени кривице по осталим тачкама оптужнице који су им на терет стављале прогон на расној, верској и политичкој основи, истребљење и убиства као злочине против човечности. Пуковник Мркшић је био командант Прве гардијске бригаде ЈНА, односно Оперативне групе Југ на вуковарском ратишту, а мајор Шљиванчанин бригадни официр за безбедност.

Током расправе о жалбама, крајем јануара ове године, браниоци су тражили да Мркшић и Шљиванчанин буду ослобођени, а тужиоци да им казне буду пооштрене. За Шљиванчанина, заступници оптужбе су затражили казну од 30 година затвора. У притвору Трибунала, Шљиванчанин, који је ухапшен у јуну 2003. одслужио је, током претпроцесног поступка и суђења, 90 одсто првостепене казне од пет година затвора. На привремену слободу, са које се вратио јуче, пуштен је у децембру 2007. Мркшић је у судском притвору од маја 2002. када се добровољно предао.

Првостепено суђење вуковарској тројки је пред Трибуналом почело 11. октобра 2005, а завршне речи одбране и оптужбе одржане су од 15. до 17. марта 2007.

Извор[уреди]