Штрајк грчких цариника, застоји на граници

Извор: Викиновости27. септембар 2012.
Грчка -  (Beta) - Саобраћај на граничним прелазима између Македоније и Грчке због штрајка грчких цариника у четвртак је потпуно обустављен за теретна возила, док се аутомобили и аутобуси пропуштају на свака два сата, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

Према информацијама АМС Македоније, штрајк грчких цариника почео је у четвртак у шест сати и трајаће до суботе ујутро. Македонски гранични прелази су отворени и саобраћај на њима се обавља без застоја, али је на грчкој страни застој због штрајка.

У Грчкој је у среду био започео генерални штрајк због нових мера штедње, због којих су сада на минимум посао свели и грчки цариници. Генерални штрајк значи, поред осталог, да ће бити обустављени авионски летови, да неће саобраћати возови и фериботи до острва, да неће радити школе, болнице, продавнице, царинарнице.

Штрајк је још један тест јавне толеранције према новом отежавању услова живљења, пошто су традиционално доминантне политичке партије готово изгубуле подршку становништва након више од две године мера штедње.

Грчка, чланица Европске уније и еврозоне, зависна је од међународних пакета финансијске помоћи, а финансијска криза у тој земљи негативно се одражава на заједничку европску валуту. Нове мере штедње предвиђају додатна кресања плата и пензија и повећање старосне границе за одлазак у пензију са 65 на 67 година.

Радио станице, телевизије и штампани медији организовали су пре два дана 24-часовни штрајк због смањења плата и најављених отпуштања, а њихов протест уследио је после таласа штрајкова које су овог месеца организовали припадници различитих професија - лекари, судије, професори, полицајци, ватрогасци, војници.

Извор[уреди]