Пређи на садржај

Штрајк Википедије на руском језику

Извор: Викиновости


10. јул 2012.
Русија -  (Викиновости) - У знак протеста одлуком своје заједнице, Википедија на руском језику ће бити затворена дана 10. јула, јер како су објавили на својој Викимедија страници: „Руска дума (Государственная Дума) тренутно расправља о усвајању закона који би омогућио влади да генерише и направи црну листу веб сајтова и ИП-адреса са накнадном филтрацијом и спроводи ту црну листу, стварајући праву цензуру Интернета“.


Слика: Daniil.r.

Лобисти и активисти који подржавају амандмане, тврде да су амандмани искључиво усмерени против садржаја као што су дечја порнографија „и такве ствари“. Међутим противници ових амандмана тврде да: „Услови за одређивање и процену садржаја под овим законом ће створити нешто попут „Великог кинеског зида“ у слободи информација“. „Постојећа правна пракса у Русији показује велику могућност за најгори сценарио, у коме је могуће чак и да приступ Википедији буде онемогућен у целој Русији“, каже се у изјави Викимедије Русије.

Дана 11. јула одржаће се друго читање закона у Државној думи. Закон ће ступити на снагу након трећег читања, за које датум још није утврђен.

Извор[уреди]