Пређи на садржај

Шпигел: НСА контролише и институције ЕУ?

Извор: Викиновости

30. јун 2013.
Берлин/ Немачка (Beta-Sinhua) - Америчка Национална служба безбедности (НСА) не само да контролише комуникацују грађана Европе, већ прислушкује и институције Европске уније (ЕУ), објавио је немачки лист Шпигел (Der Spiegel).

НСА
Слика: Dirtsc.

Лист је то објавио позвајући се на податке које је добио од бившег службеника НСА Едварда Сноудена.

Америчко правосуђе подигло је оптужницу против Сноудена за шпијунажу, пошто је он медијима проследио информације о шпијунским активностима САД, тј. њиховој контроли телефонских разговора и активности на интернету у земљи и иностранству. Уређаји за прислушкивање били су постављени у зградама институција ЕУ, а НСА је успела да уђе у систем интерног компјутера, што јој је омогућило да долази до података о састанцима представника европских институција, као и да контролише њихову преписку и интерна документа.

Шпигл додаје да је под сличном врстом контроле било и представништво ЕУ у УН у Њујорку, као и да је било прислушкивано и седиште Савета ЕУ у Бриселу.

Информације о слушању телефонских разговора и активности на интернету, које су раније објавили листови Гардијан и Вашингтон Пост, су у Европи изазвале оштро негодовање и забринутост због мешања у приватност читавог низа људи.

ЕУ је због таквих навода од америчких власти тражила „брзе и конкретне“ одговоре.

Извор[уреди]