Пређи на садржај

Шок и туга широм света због убиства деце

Извор: Викиновости


15. децембар 2012.
Њутаун (Конектикат)/ Конектикат (Бета) - Шок и туга прве су реакције из света на убиство 28 људи, укључујући 20 ђака, у основној школи у Конектикату, а изрази саучешћа стижу од званичника из целог света - од генералног секретара УН Бан Ки Муна до британске краљице Елизабете II.

Адам Ланза (20) убио је у петак мајку у својој кући, а потом у школи у којој је она радила у месту Њутон, у Конектикату, још 26 људи, међу којима 20 деце старе од пет до 10 година. Ланза, који је, по свему судећи има психолошки поремећај, потом је починио самоубиство.

У писму гувернеру Конектиката Дену Малоју, генерални секретар УН Бан Ки Мун је „изразио најдубље саучешће због скандалозних убистава“, наводе УН.

„Узимати децу за мету је незамислив чин мржње“, навео је Бан и поручио да „мисли и молитве упућује породицама жртава и свима онима који су погођени тим ужасним злочином“.

Британска краљица која обично не коментарише догађаје изван земаља Комонвелта, упутила је у петак поруку америчком председнику Бараку Обами: „Дубоко сам погођена и растужена због ужасног губитка живота данас у Њутону у Конектикату, посебно због чињенице да међу убијенима има толико деце“.

Француски председник Франсоа Оланд поручио је Обами да је „ужаснут“, а саучешћа су упутили и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, као и мексички председник Енрике Пета Нието, канадски премијер Стивен Харпер.

Извор

[уреди]