Шире се протести у САД

Извор: Викиновости


Демонстрације на Вол Стриту
Демонстрације на Вол Стриту

4. октобар 2011.
Њујорк-  (Beta-AFP) - Протести, који су пре више од две недеље почели на њујоршком Вол Стриту, проширили су се на друге велике градове, међу којима су Бостон, Чикаго и Лос Анђелес. Демонстранти протестују против корпоративне похлепе и економских и социјалних неједнакости. У Њујорку, где је све почело, настављени су протести упркос хапшењу више од 700 особа током викенда. Окупљени спавају на отвореном, једу донирану храну и чак штампају своје новине.

У њујоршкој финансијској четврти протестују стотине. Демонстранти, који се окупљају под паролом „Окупирај Вол Стрит“, међутим истичу да говоре у име милиона људи. „Овде је реч о демократији, свако има шансу да говори и буде саслушан“, истиче Џастин Браун.

Повод за протест - корпоративна похлепа, висока незапосленост, одузимање домова. Сви су пак уједињени незадовољством због, како истичу, пропалог система који служи само богатима и моћнима на рачун других.

„Не занима ме да ли сте богати, сиромашни, бели, црни и где живите. Неправедни финансијски систем угњетава све“, истиче Брендон Брук.

Пре две недеље, мало ко је знао за овај покрет. Демонстранти су се међутим преселили у парк у срцу њујоршке финансијске четврти и након 15 дана свакодневних протеста добили подршку познатих личности из јавног живота и моћних синдиката. О својим акцијама обавештавају путем социјалних медија, а штампају и новине.

„Све демонстрације почињу игнорисањем. Следи подсмејавање, па мржња. На крају коначно схвате поруку“, поручује Кетрин Роуланд.

Слични протести организовани су и у другим великим градовима.

„Сваки други Американац сматра да је земља на погрешном путу. Демонстранти само изражавају оно што људи осећају најмање деценију“, наводи Доријан Ворен са универзитета Колумбија.

Учесници протеста у Лос Анђелесу, који су се окупили испред градске скупштине, такође окривљују банке, корпорације, политичаре.

„Уморни смо од чињенице да банке и корпорације стварно краду од свих нас и наших пријатеља. Губимо домове, послове, смањују нам се пензије. Ово се тиче свих нас“, каже један од учесника.

Исте ставове заступају и становници Северне Каролине.

„Део проблема је то што мали проценат људи у Сједињеним Државама поседује већи део богаства, као и моћи да доноси одлуке које утичу на животе осталих људи“, истиче Џослин Брентон.

Демонстранти се надају да ће покрет добити замах широм земље, како би привукли пажњу лидера у Вашингтону, где је такође одржан мањи протест.

Извор[уреди]